TRE BURT – CAUGHT IT FROM THE RYE

Twee jaar geleden lanceerde folkzanger en songschrijver Tré Burt uit Sacramento, Californië zijn debuutalbum “Caught It From The Rye” nog volledig in eigen beheer, niet echt wetende hoe hij promotie voor zijn plaat moest voeren om songs uit het album op de radio te krijgen en het publiek aan te zetten tot het aanschaffen van dit album. Dit jaar werd die plaat echter opgemerkt door het dynamische label ‘Oh Boy Records’ van de recent jammerlijk overleden John Prine. Zij besloten om dit negen songs bevattende album een tweede kans op succes te geven door het opnieuw uit te brengen.

Als kind hoorde Tré Burt vooral soulmuziek uit de platencollectie van zijn grootvader die albums van ‘The Temptations’, Otis Redding, Marvin Gaye en Nina Simone bezat. Die invloeden uit zijn jeugdjaren wilde hij incorporeren in zijn folksongs, een muziekgenre dat hij ontdekte dankzij zijn broer en diens voorliefde voor al het werk van Neil Young. Al snel trok hij als ‘busker’ de straten op in Californië waar hij merkte dat er bij het passerende publiek wel behoorlijk wat interesse was voor zijn muziek.

De meeste liedjes die een plaats kregen op het album “Caught It From The Rye” werden tijdens zijn vijf jaar durende verblijf in Portland, Oregon geschreven, tussen allerlei klusjes door die hij daar moest uitvoeren om te kunnen overleven. Van Portland trok hij voor een tijdje naar Australië om daar een liefje op te zoeken. Die liefde bleek al gauw onbeantwoord maar leverde wel opnieuw inspiratie op voor nieuwe liedjes die eerst op een ep-tje “Takes From The Dungeon” terecht kwamen. Daarvan zijn nu ook het topnummer “Franklin’s Tunnel” (zie 1e video) en de ballad “Only Sorrow Remains” op het album “Caught It From The Rye” beland.

Het op de tweede video te horen liedje “Real You” hoort bij de beste tracks op deze debuutplaat van Tré Burt, maar er zijn natuurlijk nog een paar andere songs die bij ons al na de eerste beluistering zijn blijven hangen. Daarbij horen de albumopener “What Good”, de Dylaneske titeltrack “Caught It From The Rye” en “Undead God Of War”, de akoestische folkballads “Moth’s Crossing” en “Get It By Now Blues” en de als iets van Neil Young klinkende afsluiter “Last Hurrah” waarin het mondharmonica een vooraanstaande rol heeft gekregen.

Zoals bij de meeste verhalende folkliedjes is het ook hier alweer van primordiaal belang om heel aandachtig naar de poëtische songteksten te luisteren. Het zal u ongetwijfeld overtuigen om het album “Caught It From The Rye” van deze Tré Burt de waardering en erkenning te geven die hij verdient.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Oh Boy Records / Thirty Tigers

video